G.L.A. - Desinfecterende UV-C lichtoplossingen
Wist je dat…… UV-C licht een desinfecterende werking heeft? G.L.A. (Germicidal Lamps & Applications) weet dit al sinds 1985. Het bedrijf uit Enkhuizen produceert UV-C lichtoplossingen voor lucht- en oppervlaktedesinfectie. Ze hebben in de ruim 30 jaar dat ze actief zijn, veel kennis opgebouwd over het inzetten van UV-C -techniek bij het bestrijden van micro-organismen in onder andere de medische sector, de voedselverwerkende industrie en de glastuinbouw.
Het doden van micro-organismen
door middel van UV-C-licht
Jeroen ter Stege, directeur van G.L.A., legt uit: “Bacteriën, schimmels, virussen en gisten zijn niet bestand tegen het fysische effect dat door de fotochemische reactie in UV-C-licht wordt veroorzaakt. Kort gezegd; er wordt voor gezorgd dat de DNA-structuren van de micro-organismen zodanig worden aangetast, dat de cellen zich niet meer kunnen delen. Dit maakt de lichtsystemen ideaal voor productie-omgevingen waar voedsel wordt verwerkt. Maar eigenlijk overal waar micro-organismen in de lucht of op het oppervlakte een probleem veroorzaken, is UV-C-licht een uitkomst.
Effectieve tailor-made oplossing,
toegespitst op de situatie
Het leveringsprogramma van G.L.A is heel uitgebreid en loopt altijd voorop qua innovaties. Onder andere door een partnership met Philips, zijn ze altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen het vakgebied. Deze vergaande kennis brengt veel voordelen. “Als tijdens de inventarisatie bij de klant blijkt dat de situatie vraagt om tailor-made- aanpak, werken we toe naar de juiste, maatspecifieke oplossing. Dit kunnen we doen omdat we de ontwikkeling en productie volledig in eigen hand hebben. Dit onderscheidt ons van een handelaar,” aldus ter Stege.
Standaard leveringsprogramma voor TBC
Naast maatwerkoplossingen, bestaat de productlijn uit een aantal standaard producten. Deze bieden een prima oplossing voor een aantal standaard vraagstukken. Zo is er een leveringsprogramma opgezet specifiek gericht op het bestrijden van TBC (Tubercolose). Deze bacterie verspreidt zich door de lucht. Het is de meest dodelijke infectieziekte wereldwijd. Toch hoor je er niet veel over. In Nederland komt tuberculose elk jaar bij ongeveer 800 mensen voor. Van deze 800 mensen hebben ongeveer 80 patiënten een vorm van resistentie tegen de medicijnen. De langdurige behandeling wordt hierdoor moeilijker. Wereldwijd is tuberculose een veel groter probleem. Elk jaar krijgen 10 miljoen mensen de ziekte. Er overlijden meer dan 1,5 miljoen mensen aan tuberculose. Vooral door de combinatie met een hiv-infectie en een multiresistente tuberculose, is het moeilijk om de ziekte wereldwijd onder controle te krijgen. Doordat de procedures in Nederland goed zijn en de gangen van de patiënt gelijk worden nagetrokken, kunnen ernstige uitbraken tot nu toe worden voorkomen. Maar de bacterie heeft al een resistentie opgebouwd tegen diverse antibiotica. Het zuiveren van de lucht met UV-C licht, een technische infectiepreventie methode, draagt bij aan het voorkomen van infecties. Zeker in 2e en 3e wereldlanden, waar het probleem het grootst is, wordt op deze manier een flinke bijdrage geleverd aan het voorkomen van infecties. G.L.A. heeft dan ook klanten over de hele wereld.
Product-engineering vs.
productie-engineering
G.L.A. werkt nauw samen met een aantal partners, zodat een gedeelte van de productie ook buitenshuis kan plaatsvinden. Zo is er een jarenlange samenwerking met Hoekman Roestvaststaal voor het vervaardigen van het plaatwerk. De productontwikkeling ligt volledig bij G.L.A., zij weten immers exact aan welke eisen en functionaliteiten het eindproduct moet voldoen. In samenwerking met de productie-engineers van Hoekman wordt er gezorgd dat er een maakbaar concept komt. In opdracht van G.L.A. maakte Hoekman onlangs een serie aluminium armaturen. De aluminium-onderdelen worden lasergesneden en gezet toegeleverd, waarna G.L.A. de halffabricaten verder verwerkt tot het eindproduct.