De Ra. Ra. Ra. van het snijbeeld

De ruwheidswaarde = Ra van laser-gesneden metaal wisselt per materiaal en plaatdikte. Hoekman RVS monitort dit continu om hun parameters te verbeteren. Welke Ra heb jij nodig voor jouw laser-gesneden onderdelen of halffabricaten? Onze experts delen graag hun kennis hierover.

In het vervolg op ons item over het snijbeeld van een hogesnelheid lasersnijmachine willen wij hierbij dieper ingaan op de Ra = ruwheidswaarde van het snijbeeld.

Bij Hoekman RVS meten wij regelmatig het snijbeeld van onze verschillende fiber lasersnij machines. Zo monitoren wij ons kwaliteitsniveau en werken continu aan het realiseren van een zo laag mogelijke Ra waarde. Bij RVS 30 mm is deze Ra 11. Bij andere materialen en plaatdiktes ligt deze RA-waarde anders. Marcel Neijmeijer, onze kwaliteitsmanager, heeft van een aantal materialen en plaatdiktes de RA waarde(op de snijkant) opgemeten.

materiaal                 plaatdikte              Ra waarde

RVS 355                  20 mm

RVS 306                     4 mm

Staal                          15 mm

Staal fjdjf                    6 mm

Als je een kleinere ruwheidswaarde dan bijvoorbeeld  Ra 11 bij 30 mm RVS nodig hebt, kan je door middel van handmatig of machinaal schuren de Ra waarde terugbrengen. Dat doen wij ook in huis, dus dat is een optie voor klanten die een kleinere Ra waarde nodig hebben.

Voor sommige branches is een lage Ra nodig, bijv. in de voedingsindustrie vanuit hygiëne oogpunten. Ook kan dit positief werken voor de corrosie-bestendigheid, de reinigbaarheid en kan het de slijtage van het materiaal vertragen.

Wanneer is een hoge ruwheidswaarde nodig?

In sommige gevallen is er een hoge ruwheidswaarde gewenst, bijvoorbeeld als men een betere hechting bij het verlijmen van RVS platen wil. Het oppervlak kan in dat geval opgeruwd worden door het grof te slijpen. Het materiaal zal hierdoor beter hechten op bijvoorbeeld een onderplaat of gevel. Ook bij antislip toepassingen wordt vaak gekozen voor een hoge ruwheidswaarde.

Met een Ruwheidsmeter wordt door een stylus te bewegen over het snij-oppervlakte de ruwheid gemeten.

Wil je graag meer weten over de Ra waarde van jouw product dan kun je contact opnemen met je vaste contactpersoon bij Hoekman RVS of stuur een bericht naar calculatie@hoekman-rvs.nl.

Meer nieuws

De snijkracht van een 30 kW lasersnijmachine

De snijkracht van een 30 kW lasersnijmachine

De onbekendheid met lasersnijden op een 30kW roept veel vragen op. Het snijbeeld is bijvoorbeeld anders. Bij dikkere RVS-soorten is de RA ruwheidswaarde iets hoger door een ander snijbeeld. Wilko Spijkerman, hoofd productie bij Hoekman RVS vertelt hier meer over.

Lees meer

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Kom in contact!

Hoekman
Roestvaststaal b.v.

  1. Rollecate 31
    7711 GG Nieuwleusen, NL
    Route plannen »

Hou mij op de hoogte