Robotlassen 4.0
De afgelopen maanden heeft Hoekman Roestvaststaal gewerkt aan de eerste fase van het automatiseringsproject voor zijn lasrobots. Momenteel heeft Hoekman Roestvaststaal de beschikking over twee robotlascellen, waarmee het mogelijk is om zowel RVS te lassen met een TIG-, als MIG-lasproces. De lasrobots lenen zich goed voor serieproductie en repeterende werkzaamheden. Om de robotinstallaties ook interessant te maken voor enkelstuks en kleine series is Hoekman Roestvaststaal een R&D-traject gestart om het proces van robotlassen waar mogelijk te kunnen automatiseren.
Haalbaarheidsstudie voor automatiseren robotlassen
Er is in samenwerking met het LAC gestart met een haalbaarheidsstudie om te kijken welke stappen binnen het proces van het robotlassen te automatiseren zijn. De volgende vraagstukken kwamen hierbij aan bod:
- Zijn de robots offline te programmeren?
- Welke software is hier geschikt voor?
- Welke trainingen zijn er nodig voor onze mensen?
- Wat is de huidige werkwijze en wat kan hierin verbeterd worden?
De uitkomst van het haalbaarheidsonderzoek
Uit de studie bleek al snel dat één van onze lasrobots te verouderd is om offline te kunnen programmeren, een grote teleurstelling. Toch hebben we de uitkomsten positief weten te benutten, het gaat immers om het toekomstbestendig maken van het robotlassen binnen ons bedrijf. De keuze is daarom gemaakt om het project voort te zetten, maar dan met de focus op één van onze lasrobots.
Delfoi ARC Software voor aansturing lasrobot
Wij hebben ons vervolgens gericht op de software nodig is om de lasrobot aan te sturen. We zijn hiervoor bij de software van Delfoi uitgekomen. Delfoi ARC is een merkonafhankelijk softwarepakket voor de aansturing van lasrobots. Door deze keuze kan Hoekman Roestvaststaal ook in de toekomst blijven kiezen voor de beste lasrobotinstallaties van dat moment. Hoekman Roestvaststaal heeft in Delfoi, naast het LAC, een uitstekende partner gevonden in het automatiseren van het robotlasproces.
De vervolgstappen voor geautomatiseerd robotlassen
Na de keuze van het softwarepakket, hebben wij gekeken hoe wij deze het best in onze huidige werkwijze kunnen implementeren. We concludeerden dat er een aantal aanpassingen in onze huidige werkwijze nodig zijn. Momenteel wordt hieraan gewerkt, zodat wij binnenkort kunnen starten met de trainingen voor het offline programmeren van onze lasrobot.
Koppelen van de software aan onze 3D CAD Software
Wanneer het offline programmeren van onze lasrobot een feit is, gaan wij ons richten op het koppelen van het Delfoi ARC softwarepakket aan ons 3D CAD-softwarepakket. Voor deze koppeling is verdere research & development nodig, daarom is de studie hierna ook al gestart.