Een Meesterbakker in bakkerijmachines
AMF den Boer is de enige leverancier die wereldwijd bakkerijmachines ontwerpt en produceert. Hun core business is ovens maar zij hebben ambitie om naast het marktleiderschap voor bakkerijmachines voor hamburgerbroodjes ook voor de pizzamarkt wereldwijd de nummer één te worden. Hoekman RVS heeft voor de eerste prototypes van de dubbel flip depanner meegedacht voor wat betreft het productieproces. Maak kennis met AMF den Boer.
Better food. Better lifes.
We zijn in het domein van de meesterbakkers. Nou ja, de geur van gebakken broodjes komt ons niet tegemoet, maar de machines om die te maken hebben ze hier wel. Uit de kantine klinken ‘vet’ Amerikaanse klanken. Een delegatie van nieuwe eigenaren van een hele straat ovens die naar Cincinnati, USA geëxporteerd wordt, komt de ovens bekijken. Arie van der Meulen is hoofd engineering bij AMF Bakery en gaat ons meer vertellen over zijn vak en het bedrijf waar hij werkt.
‘Het is leuk om in de maakindustrie te werken. Het ontwerp dat je maakt kun je ook in de productie volgen en zelf ervaren tegen welke fouten of mogelijkheden je aanloopt. Op dit moment hebben we nu ook twee engineers meedraaien in de productie om zo een betere engineer te worden. Ons team in Bunschoten bestaat uit tien mechanical engineers, twee electrical engineers en vier software-ontwikkelaars.’
Marktleider in hamburgerbroodjes-machines
‘AMF Den Boer is de enige leverancier die wereldwijd bakkerijmachines ontwerpt en produceert. We zijn dan ook in alle werelddelen aanwezig. Wij zijn marktleider in hamburgerbroodjes. Alle broodjes bij McDonalds in Amerika rollen van onze machines. De volgende markt waarin we marktleider willen worden is die van de pizza’s.’
‘In Nederland hebben we drie vestigingen; hier in Bunschoten maar ook in Gorinchem en Nieuwleusen. Wij zijn het hoofdkantoor voor Europa, maar verkopen wereldwijd.’
‘Wij produceren vooral veel ovens met koolstofstaal, dat geeft het beste bakresultaat en de hoge temperatuur zorgt voor de hygiëne. Alleen de buitenkant van de oven is RVS. Voor de andere machines in een bakkerij is het belangrijk dat Alle vlakken aflopend zijn zodat het water er bij het afspoelen makkelijk afglijdt. In Gorinchem worden machines gemaakt waar deeg doorheen loopt. Hier is de hygiëne belangrijker. Dus geen platen op elkaar en naden, maar busjes ertussen zodat er geen voeding tussen kan blijven steken.’
Bij prototypes heb je sparringpartners nodig
‘Bij het ontwikkelen van prototypes werken we graag met Hoekman RVS. Omdat we nogal eens vanuit ‘engineer-to-order’ werken is de ontwerpfase en ontwikkeltijd voor een nieuwe machine eigenlijk meteen het prototype voor de klant. De testfase vindt dan ook gedeeltelijk in de productie plaats. Dit geeft in de engineerfase veel druk en dan zoek je naar leveranciers die met je meedenken. Met een goed tekenprogramma staan ook alle toleranties er meteen bij. Maar de tolerantie van zoveel tiende verschil geeft een prijsverschil en dit heeft weer consequenties voor het lassen. Dan is het fijn als je dit samen met een team professionals kunt oppakken, die actief met voorstellen komt. Daar komt bij dat jullie lasersnijwerk altijd heel nauwkeurig is. Zeker bij de ontwikkeling van nieuwe machines is het belangrijk dat je terug kunt vallen op je sparringpartners.’
Verbeteringen in productieproces
‘Ik werk liever met over-engineering voor een nieuwe machine dan dat ik op een te smalle basis ontwerp. Het is ook een bewuste keuze om meteen vanaf het begin alle tekeningen te delen. Zo hebben we samen in het uiteindelijke ontwerp minder laswerk hoeven op te nemen en meer uniformiteit in de gebruikte buizen kunnen toepassen. Voor het standaard materiaal halen wij ook onderdelen uit Polen en Slowakije. ‘
‘De markt in Europa is nu op een lager pitje. Dat komt vooral door de hoge prijs van energie en graan. Wij bouwen nu bakkerijmachines voor Irak, maar ook voor de USA, Canada en Australië. Afrikaanse landen zijn in opkomst. Maar ook Oost-Europa. En Rusland, maar dat staat nu stil, natuurlijk.’
Energiebesparing staat centraal
‘Andere ontwikkelingen zijn dat we naar efficiëntie op energie zoeken, duurzamere of elektrische ovens. Tot nu toe leverden we 80 tot 90% gasovens. Nu zijn we ook, samen met een klant, een oven op waterstof aan het ontwikkelen.’
‘Digitalisering speelt ook een grotere rol. Steeds meer meten om de machine beter af te lezen en zo ook weer energie te besparen. Hier hebben we de 'IBIE BEST in Baking award for Product Innovation and Sustainability Award voor gewonnen. Soms kun je zo wel 10 tot 20% besparen op energie. Bijvoorbeeld door bepaalde setpoints anders in te stellen of de tijdsduur van een machine aan te passen. Iets later instellen of eerder uitzetten. Zo kwamen we erachter dat een deur, die in een bakkerij openstond meer energie koste voor de machine. Ook kunnen we met digitalisering meer machines monitoren, zodat we pro-actief kunnen ingrijpen qua onderhoud waardoor de storingen minder worden.’
‘Onze Amerikaanse vestiging heeft een aantal bakkerijmachines die wij ook graag naar Europa willen halen. Maar dan moeten we metrisch alles aanpassen. Dus dat duurt nog wel even.’