Bijdrage Hoekman-RVS aan Project The Ocean Cleanup
The Ocean Cleanup is een non-profit organisatie die werelds eerste methode voor het grootschalig opruimen van plastic uit de oceanen ontwikkelde. Naast het ontwikkelen van een oplossing voor het schoonvegen van de oceanen, ontwierpen ze een machine die de rivieren vrijmaakt van plastic.
The Interceptor
Het plasticprobleem aanpakken, voordat het de oceaan kan bereiken
Met de onthulling van de Interceptor is een nieuwe grote stap gezet in het plasticvrij maken van de wereldzeeën. De ontwikkelde drijvende oplossing gaat terug naar de kern. Door het plastic al uit de rivieren te halen, wordt er voorkomen dat deze plastics de zee kunnen bereiken. Het plastic wordt uit de rivier naar de schoonmaakboot geleid, waarna het door middel van transportbanden uit het water wordt gehesen en wordt getransporteerd naar de containers. Daarmee wordt het hoofd geboden aan het 'dweilen met de kraan open principe', een term waar critici de laatste jaren veelvuldig over spraken.
Boyan Slat, het brein achter The Ocean Cleanup
De ideologie die ontwikkelaar Boyan Slat er al als jonge scholier al op nahield, wist hij met een flinke dosis doorzettingsvermogen en ondernemerszin, om te zetten naar werkelijkheid. Naast de ontwikkeling van de enorme grote zeebezem waarmee hij een werelddoorbraak realiseerde, zorgt hij wederom voor een nieuws op wereldschaal. Met de de realisatie van The Interceptor, is The Ocean Cleanup in staat om het plastic al in de rivieren op te vangen. Duizend rivieren veroorzaken 80% van het plastic afval in de oceanen. Over vijf jaar wil hij dan ook duizend plasticvangers in bedrijf hebben. Uiteindelijk hoopt hij door het succes van het project 'out of business' te raken.
Samenwerking met TME uit Zwolle
De laatste drie 'Interceptors' zijn samen met machinebouwer TME uit Zwolle gebouwd. Wij zijn trots dat Hoekman-RVS als toeleverancier onderdeel mocht zijn van dit mooie initiatief. In een nauwe samenwerking met TME, werden drie rvs modules met een geïntegreerde transportband, bij ons in huis geproduceerd. Het prijskaartje per machine is nu nog aan de hoge kant, maar kan naar beneden wanneer er in serie geproduceerd gaat worden. De ontwikkelingskosten zijn gedoneerd door de Adessium Foundation, een vermogensfonds dat in goede doelen investeert.
"Een betrouwbare samenwerking en ondersteuning in onze machinebouw.
De transparantie en actieve houding vormen een combinatie die ons
vertrouwen geeft."